hits

Juleforberedelser og julefeiring

Rent kronologisk har vi n kommet oss frem til november 2017.
En tid p ret da det sosiale absolutt str i hysetet ogs her i Spania.
I tillegg til det gode klimaet og mangel p sn, er det sosiale livet det jeg setter mest pris p her nede under palmene.
Man finner alltid en liten koselig bar, eller restaurant der man kan g sammen med venner og kose seg.
Uten at det dermed koster en formue slik det dessverre er blitt i Norge.

Jeg sier ikke at dette er vanlig for alle som er her nede, men for oss har det blitt slik de rene vi har vrt her. P en bar i Spania kan man like godt drikke kaffe eller brus uten at noen ser rart p deg.
Alle har jo sine egne tradisjoner her i Spania, som de har hjemme.


For meg starter oppkjringen til jul, nr man kan f tak i Lutefisk her i Spania.

Den delikatessen (for ganske mange) finner man i de norske butikkene, og p de norske restaurantene fra begynnelsen av november.
For 3 r siden startet jeg opp et lokalt Lutefisk her nede p Costa Blanca Syd.
Dette skjedde i godt samarbeid med Irene Primstad, som driver den norske restauranten La Luna p Las Mimosas, Orihuela Costa.
Vi hadde 3 lutefiskaftener frste sesongen vi startet opp, og p det meste ble det servert 78 porsjoner lutefisk p en kveld.


Utrolig moro med s mange fornyde gjester, under slike forhold som det er p Restaurant La Luna.

Vi har ogs hatt lutefiskaftener etter jul, samt p en annen norsk restaurant her ned.
La Parada i San Miguel de Salinas.

Etterhvert har interessen for dette dabbet litt av, men Lutefisk str uansett p menyen p de norske restaurantene her nede fr jul.
Planene er n gjre om det lokale lutefisklaget til et Lute- og rakfisklag.
Begge delikatessene fs kjpt i de norske butikkene her nede, og kvaliteten er av den aller beste.
Organiseringen av dette er enkelt.
Det bestr som en gruppe p Facebook, og invitasjoner, arrangementer, bilder og beskrivelser deles enkelt der.

Jeg har arrangert private lutefisk lag hos meg selv siden 2000.
Av en eller annen grunn ble dette s populrt at jeg faktisk hadde venteliste for folk som nsket delta.
Jeg kom ganske raskt til den konklusjonen at 8 personer var maks av det jeg nsket ha med.
Med det antallet gjester klarer man fint servere lutefisken p en skikkelig mte fra et vanlig husholdningskjkken.
I tillegg fr jeg ogs som vert, anledning til sitte ned ved bordet sammen med gjestene og nyte maten.

Nr jeg etterhvert flyttet til Spania for godt, og oppdaget at man fikk tak i lutefisk av prima kvalitet her, fortsatte jeg tradisjonen med de private lutefisk-lagene. Stort sett fr jeg til 2 slike kvelder hvert r.
Noen nye gjester, og noen som har deltatt tidligere.
Jeg har til og med hatt gjester p lutefisk her i Spania, som ogs har vrt p lutefisk-lag hos meg i Norge.
For noen r siden hadde jeg spanske venner p delikatessen. Det ble meget godt mottatt.

At jeg har hatt folk p besk som har spist lutefisk for frste gang, og deretter uttrykket nske om bli invitert igjen tar jeg som en stor honnr.
Samt et tydelig tegn p at jeg klarer f det rette resultatet ut av de gode rvarene.


Fra rets Lutefiskparty i Casa Baste. Gode venner i Spania og hyggelige naboer fra Trndelag.

Dette med at nordmenn samler seg, koser seg sammen sosialt er det jo en del skriverier om.
Noen mener det er veldig negativt, man skal jo integrere seg nr man har flyttet til Spania.
Joda, det er for s vidt greit det, men at man samler seg til en kaffekopp og en hyggelig lunsj er ogs en form for integrering etter min menig.
Da kan man dele erfaringer, snakke sammen og gi tips og rd.

I november ble dermed Kaffelaget CBS startet opp.
Den ble ogs laget som en gruppe p Fjesboka, med ukentlige mter. P samme sted hver gang.
I Kaffelaget CBS mtes vi p en Tapasbar med navnet Lizzaran.
Den ligger langs CV 905, veien mellom Torrevieja og Quesada.


Frste mte i Kaffelaget 8. november i fjor. Som man ser sitter man ute, noe vi faktisk har gjort hver uke.

Kaffelaget har en enkel regel: Vi snakker med hverandre, ikke om hverandre.
Her er ingen mteplikt, den som har tid og anledning dukker opp. Noen kommer bare innom en kort stund.
Andre blir gjerne sittende bde 3 og 4 timer.

Noen tar en kopp kaffe, andre tar et glass l, et glass vin, vann eller cola
Samt at de fleste koser seg med den varierte Tapas.-menyen Lizzaran kan tilby.


Spanske smakfulle Tapas varianter.

I tillegg kommer ofte kelneren ut med ulike Tapas-retter og serverer ved bordet.
Disse er gode og varme og kommer alltid direkte fra kjkkenet.
Betalingen gjres enkelt i ettertid.
Man tar vare p tannpirkerne, og betaler for det antall tannpirkere som har sttt i maten man har spist.

For frste gang siden 2012 skulle Husfruen feire jul her i Spania sammen med meg. 
Hun valgte ikke reise til Norge for feire jul sammen med sin familie der.
Det syntes jeg var utrolig hyggelig.
N er det ikke dermed sagt at jeg har sittet alene her i Spania i jula.
Jeg har laget norsk julemiddag, og hatt besk av naboer og venner hver jul jeg har vrt her nede alene.
De 2 siste julaftene har jeg blitt invitert bort til venner og naboer, s det har overhodet ikke vrt synd p meg.
S var ogs tilfelle i r. Vi var invitert bort til gode venner p julaften.
Det at jeg har vrt alene, har ikke betydd at det ikke er pyntet og ordnet til jul.
Selv om jeg ikke har noe spesielt forhold til jula som sdan, har Husfruen i alle r pyntet leiligheten fr hun har reist til Norge.
Vi har en litt spesiell skikk der.


Dette er min personlig julepynt. Et grantre og en lj som ser ut som pepperkaker.

Dette er kjpt her i Spania, og er min personlige julepynt. Nr de er satt opp er jeg klar til jul.
S avslappet forhold har jeg egentlig til hele hytiden.
Det aksepteres av Husfruen, og hun har dermed overtatt det hele og fulle ansvar for resten av julepyntingen.
Dvs, jeg gjr en jobb til.
Jeg monterer juletreet som vi kjpte frste gang Husfruen feiret jul her nede sammen med meg.
Tilbake i 2012, kom hennes mor, yngste datter og barnebarn for feire jul sammen med oss i Spania i nyrenovert og ombygget leilighet.


Juletreet av den kunstige typen ble innkjpt til frste julen vi feiret sammen i Spania.

Treet er et byggesett, og det monteres i lpet av noen f minutter.
Vi er veldig fornyd med det, og det er faktisk s naturtro at det til og med rsser noen barnler fra det hver jul.
S stvsugeren brukes ganske flittig.
Det er jo tross alt noen pelsdotter her i huset, som stadig er borte og snuser p det.


Nr treet er montert og lysene satt p overtar Husfruen treet. Nr hun er ferdig ser det slik ut.

Jeg tror Husfruen har 3 store plastkasser med julepynt, nisser og annet juletilbehr i kottet oppe i 2. etasje.
Vr spesialavtale tilsier at dette er noe hun skal kose seg med. Og det gjr hun.
Hennes pynting av leiligheten strekker seg gjerne over 2-3 dager.
Da snakker vi innvendig og utvendig samt terrassen i 1. etasje.


Nr hun da er ferdig med pyntingen ser stua slik ut. Og det er bare seksjonen i stua.

Vi har en intern spk med det at jeg her grantreet og ljen.
Hun har 274 nisser som skal settes opp.
Hun har til og med 3 nisser med magnetfot som har fast plass p ventilatoren p kjkkenet.
Det er helt greit, hun er flink jente, og plukker alt sammen ned igjen til nyttr ogs.
S skal det ikke mer til for hus- og julefreden her i Casa Baste skal hun gjerne f holde p.
Jeg vet at hun koser seg med slikt.

Dette med norsk julemat er litt moro her i Spania.
Jeg er med en del grupper for nordmenn i Spania, og nr jula nrmer seg kommer sprsmlene.
Hva med norsk julemat???
Det er ofte folk som skal feire jul her for frste gang, eller har kort fartstid i Spania som spr.
Svaret er veldig enkelt.
Man fr det meste av norsk julemat i Spania, i hvert fall p de stedene det bor mye nordmenn.
Lutefisk og rakfisk har jeg allerede nevnt.
Surkl, pinnekjtt, medister er ogs enkelt. Det finnes noen norske butikker som importerer det til jul.
Etter hvert har ogs spanske matvarekjeder med mange norske kunder ftt slikt i sitt sortiment.
Purkesia, ribba, er jo den samme over alt.
De fleste skal vel spise den og ikke prate med den, s om den kommer fra spansk eller norsk gris mener jeg m vre komplett likegyldig.
Det er i hvert fall det for meg.


Spansk ribbe klar for bespisning. Kjpt hos en slakter i Torrevieja.

Jeg har gjennom rene kjpt ribbe hos flere slaktere her nede. Den har vrt like god bestandig.
Enkelte klager over at den ribba de kjper er rutet litt feil. Det er feil vinkel i forhold til bena.
Det lser man jo veldig enkelt hvis det er et stort problem.
Man ruter den selv.

For egen del er ikke dette med julemiddagen s veldig viktig. Jeg er av den typen som spiser det meste.
Men jeg steker ribbe og medister hver jul uansett.
Det er fordi at for meg er julens viktigste mltid julefrokosten 1. juledag.
Da skal jeg ha kald ribbe, medister, lefse og sennep, samt sild til frokost.
Akkejakk fr man tak i over alt, og klarer jeg f tak i noen bokser med norsk julel er det perfekt for meg.
I mangel av norsk julel kan jeg klare meg med dansk julebrygg.
Frste dag jul er den eneste dagen i ret da jeg drikker sprit fr kl 19 p kvelden.
1 glass til frokost tillater jeg meg den ene dagen i ret. Sammen med en boks julel. 

I r var vi som jeg nevnte bedt bort p juleaften.
Til tross for det ble det laget full julemiddag her noen dager fr jul.
Grunnen var ganske enkel, jeg skulle ha ribba klar til min julefrokost, og vi skulle ha gode irsk/engelske venner p norsk julemiddag.
De rene jeg har vrt her i Spania siden 2012 har jeg alltid blitt bedt til dem p engelsk Christmas Dinner, frste juledag da de feirer sin jul.
S dermed ble de p norsk frjuls-middag hos oss.


Claire og Rob spiser norsk julemiddag med ribbe, medister og surkl i Casa Baste.

Rob drikker dansk julebrygg og akkejakk, til tross for at han for en del r siden fikk litt drlig erfaring med akkejakk av noen andre nordmenn her nede.
Da ble han introdusert for akkejakk p feil mte etter min mening.
Den ble servert som shot, og de fleste som kjenner til drikken vet hva det innebrer.
I hvert fall den blir servert i glass etter glass.
Jeg har brukt 2-3 r p demonstrere for ham hvordan man kan drikke akkejakk til god mat uten  bli dausjuk av det.

Juleaften var vi som sagt invitert bort til gode venner p julemiddag.
Nrmere bestemt til Anne-Lise og Leif ute p Prrien hos dem ved Los Montesinos.


Klar for julemiddag p Prrien.

Det ble en meget koselig aften. 6 personer og 7 pelsdotter samlet rundt bordet til god norsk julefeiring.
Noen synes kanskje det er rart at man tar med seg pelsdotter bort p juleaften, men som jeg har sagt tidligere de er alltid velkommen p Prrien.
Uansett hytid, eller anledning. Det har vi ftt klar og tydelig beskjed om.
Tradisjonell norsk julemat, ribbe, medister, surkl, rdkl og bde saus og ribbefett som tilbehr.
Selvsagt var det ogs med godt drikke. Bde julel og akkejakk for de som nsket det.

Mltidet ble selvflgelig avsluttet med den tradisjonsrike risgrten med rd saus.


Dyp konsentrasjon rundt bordet ved inntak av desserten.

I tillegg til Husfruen og undertegnede var ogs 2 andre gjester invitert. Leif har en tanke om at ingen skal sitte alene p en slik kveld, s sant de ikke nsker det selv.
Det viser litt av den enorme medmennskeligheten som er innbygget i den lange hengslete karen.
Det gjelder selvsagt ogs hans hulde viv, Anne-Lise.


Arnstein koser seg i godstolen i Hulen p Prrien fr julemiddagen med Cita p fanget.

Min gode venn Arnstein flyttet ned til Spania i oktober. Av den grunn hadde han ikke ftt bygget opp noe skikkelig sosialt nettverk.
Han ble med i Kaffelaget fra starten, og nr vi fikk invitasjonen til Julaften p Prrien nevnte jeg dette.
Svaret kom kontant fra Leif, - Da kommer han selvflgelig til oss sammen med dere. Vi har jo bde mat og plass.

Julaften ble en meget hyggelig kveld.
Eneste skret i gleden var at noen kjeltringer klarte bryte seg inn i nabohuset p selve julaften.
Jeg sto ute p terrassen, og hrte at det singelet i glass.
Leif svarte benektende p om naboen var hjemme nr jeg spurte ham, s vi fant frem lommelykt og gikk ned til huset.
Fra ruta ble knust til vi var nede ved huset gikk det maksimalt 5 minutter.
Da hadde kjeltringene forsvunnet, uten at de hadde ftt med seg store verdier.
Selv om det var rotet skikkelig p det ene soverommet de hadde vrt inne p.
Resten av huset hadde de ikke vrt i, mest sannsynlig fordi det var 5 hunder lse i stua.


Vertskapet etter middagen sammen med Lola, Cesar og Cita.

Etter ha vrt nede hos naboen og sjekket huset etter innbruddet var det klart for en kaffe og en Magno for undertegnede.
Siden vi alle var godt voksne hoppet vi lett og elegant over alt som hadde med julegaver gjre.
Alle de tilstedevrene har tross alt nok av det meste, s da blir gaver undvendig.
Selv synes jeg det er helt greit. Det julegavehysteriet som er blitt de siste rene synes jeg her helt sinnsvakt.
Akkurat denne avslappende praten etter god mat og drikke satte jeg ekstra stor pris p.

De fire-bente barna vre har jo ikke noe forhold til julaften uansett, s de maste heller ikke om gaver.
De klarte seg godt med litt klapp og kos, samt at de fikk slappe av p ulike fang.


Yngstemann i "barneflokken", Chico, slappet fullstendig av i stolen ved siden av Husfruen.

Etter bare ha vrt p Prrien i noen f uker syntes han nok det var veldig spennende med s mye besk.
Som liten valp blir man ogs veldig sliten av det, s da var det godt ta en skikkelig god blund utp kvelden.

Ved midnattstider fant vi ut at det var p tide reise hjem.
Som det matvraket jeg er hadde jeg allerede begynt glede meg til julefrokosten om noen timer.
Etter noen timer p yet var det p an igjen med mer mat.


Mitt favorittmltid i jula, julefrokosten 1. dag.

Egentlig er jeg ikke noe frokostmenneske. S derfor gjr jeg et skikkelig unntak to gang i ret.
Frste juledag, og forsvidt annen dag ogs. Da storkoser jeg meg med frokosten.
Det er bare p 1. dag det blir akkejakk og l til frokost. Der er jeg standhaftig.
Jeg har en merkelig egenskap. Jeg kan vre utrolig sta hvis jeg gr inn for det.

Etter frokosten var det ut p tur med BorderTroppen som vanlig, s ble det litt mer kald julemat til lunsj.
Man fr spise s lenge man har mat tenker jeg.

Deretter ble det en tur i dusjen fr vi ruslet opp til Christmas Dinner hos Claire og Rob.
Det er s herlig med slike tradisjoner, og denne gang skulle jo til og med husfruen vre med.


Rob er en dyktig kokk i tillegg til alt det andre han kan. Claire slr ham kun p stuffingen.

Siden Claire og Rob har 2 boxere, samt en katt, som de reddet her i hst, mtte BorderTroppen finne seg i bli hjemme i Casa Baste den kvelden.
Noe jeg tror de synes ar helt greit.
Det ble nok en hyggelig kveld, med god mat og drikke.
Det er jo veldig spennende spise annen type julemat ogs. Mat er godt, og det er kultur.
Kultur skal man alltid vre oppmerksom p. Man kan f noen flotte opplevelser.
P mange mter. Det har jeg oppdaget.
S bde kalkunen, skinkesteken og de ulike grnnsakene falt absolutt i smak hos oss begge.
Flankert av 2 typer suffing, Robs engelske stuffing, og Clairs irske stuffing.
Jeg er faktisk enig med Claire, hennes stuffing er den beste.
Jeg klarte faktisk lure i Rob et par glass akkejakk denne kvelden ogs.
Som han drakk sammen med sitte eget l, da han ikke ville ha mer av mitt danske julebrygg.

Siden jeg n har spist julemiddag hos dem noen r, hadde Rob som vanlig en overraskelse til meg.
En av de engelske typiske dessertene.
Tidligere har jeg ftt Plumpudding.


Christmaspudding med is og vaniljesaus.

Dermed var det bare min sedvanlige Magno og en kaffekopp som gjensto for nok en perfekt kveld denne julen.
Det ble inntatt under hyggelig samtale etter nok en nydelig julemiddag.
Etter et par timer p den mten var det bare rusle de ca 50 meterne fra deres leilighet og tilbake til vr egen.

Dermed er jula 2017 kommet til sin ende for vr del.
Den ble akkurat s hyggelig som jeg hadde regnet med nr Husfruen gav beskjed om at hun ville feire jul i Spania.

Dermed er vi kommet omtrent til veis ende i 2017.
Romjula var stille og rolig, og det vi klarte lage litt moro med var middagen p nyttrsaften.
Det gjemmer jeg til neste gang, da har jeg en ok start p det siste innlegget fr jeg er kommet frem til sanntid her i bloggen igjen.

 

Inntil da, takk for at du leser det jeg skriver.

Hasta luego........

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar