Vi "hangler" oss inn i 2015

Det ble en utrolig hyggelig julaften her i Casa Baste, til tross for at Husfruen var i Norge.
I utgangspunktet hadde jeg invitert 2 naboer og venner, og s kom det 2 til som praktisk talt inviterte seg selv.
Utrolig hyggelig synes jeg at de nsket feire julaften sammen med meg her i Casa Baste.
Det forslaget/sprsmlet om de ogs kunne feire jul sammen med oss satte jeg utrolig stor pris p.
Dere vet hvem dere er, s jeg behver ikke nevne navn.

Det skulle selvsagt vre norsk julemat, selv om den skulle lages med spanske rvarer.
Etter 4 julefeiringer her nede har jeg ftt litt kunnskap om hvor ting skal handles inn.
S jeg begynte med ribba.
Isteden for kjpe en bit ribbe slik man gjr i Norge har jeg funnet ut at jeg kjper en hel "purkeside"
Etter min mening blir den enda bedre og saftigere.
Og jeg fr ganske mye ekstra til mine yndlingsmltider i jula. Julefrokostene.


Ribba er ferdig stekt, og det samme er medisterkakene. Som man ser, selvsagt ble svoren spr.

Vi har en tysk skalter i Torrevieja som lager medisterfarse etter norsk oppskrift.
I flge ryktene har han ftt oppskriften fra en av de norske restaurantene her nede, og det selges utrolig mye av den medisterfarsen til nordmenn i Spania rundt jul.
I r var det flere som snakket om at de syntes at den farsen var veldig salt.
S for frste gang var jeg litt skeptisk.

Jeg fikk imidlertid et tips av noen venner om at det var en svensk dame som jobbet hos en spansk slakter i nabobyen San Miguel de Salinas s jeg dro dit og bestilte 2 kg medisterdeig.
Noe hun laget men jeg sto der og ventet. Og s hva hun gjorde.
Hun veide opp litt svinekjtt, la til litt spekk og kjrte det hele gjennom kverna.
Det minnet jo ikke akkurat om medisterfarse der og da.
Men det ble n uansett med hjem til Casa Baste. Ferskere kunne det jo uansett ikke bli.
Hvis jeg da ikke skulle kjpt med meg en levende gris selv og slaktet den p kjkkenbenken.


I Casa Baste satte jeg i gang med stavmikser, et par egg, litt flte og krydder.

Resultatet ble meget bra. Jeg fikk medisterkaker akkurat etter min egen smak.
Etter et par bilder p nettet av prosessen, med utlevering av bestilte prveeksemplar,
til og med til en dansk venninne, fikk jeg absolutt godkjent p mine egenproduserte medisterkakene.

Mens dette pgikk skulle jeg ogs starte produksjon av surkl.
Klhoder var innkjpt, spanske ordbker ble finlest for finne det spanske ordet for karve.
Glasset med riktig krydder var innkjpt og satt p plass i krydderskapet ved komfyren.
Gode kjkkenkniver er en selvflge her i Casa Baste, s oppskjringen av kl gikk som en drm.


Mens surklen sto og smputret startet jeg prvestekingen og smaking av medisterkakene.

Jeg m innrmme, selv om det hres ut som selvskryt at jeg var mer enn godt fornyd med resultatet.
En liten "dsj" med ribbefett i surklen satte prikken over I-en. Helt klart.
Eddik er eddik ogs i Spania, og det samme er sukker.
Sammen med kl og karve er jo det hovedingrediensene i vr norske surkl.
Muskat til medisterkakene er ogs et internasjonalt krydder, s det var innkjpt sammen med karven.

Jeg skal ikke underslo at jeg koste meg veldig med denne delen av juleforberedelsene.


P julaften ble middagsbordet dekket, og jeg ville forske vise gjestene at jeg hadde lrt litt av Husfruen.

I mange tilfeller har vi en slik arbeidsfordeling her i huset.
Selv matproduksjonen str jeg for i mange tilfeller, spesielt hvis det er snakk om gjester,
ogs tar Husfruen seg av pyntingen.
Og det er helt greit, jeg koser meg alltid p kjkkenet, og spesielt nr det er slike anledninger som dette.

Det ble litt spesielt denne julaften.
Gjesten som inviterte seg selv er fra Bergen/Stavanger og er Pinnkjttelskere.
Selv er jeg oppvokst p grd p stlandet s jeg er mer ribbe og medistermenneske.
S gjestene tok med seg Pinnekjtt, klrabistappe, i tillegg til det jeg hadde laget. Samt riskrem til dessert.
S egentlig hadde vi jo 2 komplette julemiddager denne kvelden.


Julemiddag i godt selskap. Og noe for enhver smak.

Og det var i hvert fall ikke mangel p mat.
Vi kunne nok servert dobbelt s mange gjester, og fortsatt hatt mat igjen til julefrokost p 1. dag. Og resten av jula.
Mltidet som jeg gleder meg til hele ret.
Og den eneste gang jeg drikker noe med alkohol som er sterkere enn rdvin fr kl 14.00 p formiddagen.
Tro det den som vil.
Julefrokosten har jeg en relang tradisjon p kald ribbe, medister, lefse, sennep, julel og en akkejakk. Kun en.

Dessverre skulle det ikke bli slik.
Det begynte ved 23.30 tiden p julaften, mens jeg var nede og tisset med pelsdottene.
Et rask akselrerende opprr i de midterste regioner p undertegnede.
For si det enkelt.
Det ble en utrolig lang natt, og maaaaaaange turer mellom soverom og WC.
Jeg tror jeg sovnet litt snn ved 6-7 tiden p morningen.
For bli vekket av Lola til vanlig tid rundt 9.

Det ble en tung tur ned p plenen for at de skulle f gjort unna morgentissingen.
Jeg begynte allerede grue meg til den daglige turen litt utp dagen.
Noe jeg lste ved ta med meg noen breposer, samt legge turen til parken ved San Miguel.
G en tur i Pedrera denne dagen fullstendig uaktuelt.
Vel hjemme i Casa Baste igjen etter stolt ha klart g hele 500 meter fra bilen krabbet jeg tilbake i senga.
Nr HK ikke engang orker ta seg en ryk, da er han veldig syk. (Gammelt jungelordtak fra Fredrikstad).
Det eneste jeg klarte f innenfor gebisset frste juledag var faktisk ca 2 liter kaldt vann.
Jeg klare f krket meg ned p plenen med Borderroppen 2 ganger til i lpet av dagen/kvelden.
Resten av tiden ble tilbrakt i senga. Eller p toalettet.


Menyen min 2. og 3. juledag.

Annen juledag vknet jeg og var omtrent like drlig, s stort sett ble det en reprise p 1. dag.
Men etter ha klart g 3 ganger s langt, fortsatt i parken, tok jeg sjansen p en kjapp tur innom apoteket og butikken p vei hjem.
P apoteket ble det innkjpt mer Endoform tabletter, og i butikken kjpte jeg 8 bokser med original Cola.
Samt noen poser med slike trre loff-kjeks.

Jeg kan ikke huske nr jeg sist har flt meg s utmattet og slapp.
S vidt jeg erindrer var jeg ikke engang slik nr jeg hadde hjertesvikten tilbake i 2011.
Det var tydelig at ogs BorderTroppen syntes at det var ille. Og ikke minst uvant.
At pappa tilbringer hele dagen i sengen har de vel knapt opplevd.

Husfruen tok ogs kontakt og lurte p om det var mulig f endret returbilletten s hun kunne komme tidligere tilbake til Spania.
Et rask sk p Norwegian sine sider, og hennes retur til Spania ble fremskyndet 3 dager.
I hovedsak skyldes den tidlige returen at hun ikke taklet de 17 minusgradene hun opplevde i Rde et par dager i jula.
Da var det kaldt sitte ute ryke syntes hun.



Tuva ga helt klart uttrykk for at hun savnet mamma'n sin i jula.

Da ble det selvsagt ikke noe bedre at pappa ogs var syk, s de daglige turene ble noe amputert noen dager.
S lrdag tok jeg sjansen p en tur til Alicante for hente henne p flyplassen ved midnattstider p lrdag.
Det var en meget lykkelig Tuva som fikk mte mamma igjen i ankomsthallen p kvelden.
Har blitt fast rutine det at hun er med inn og mter henne p El Altet.
Lett se p hele Tuva at hun skjnner hva som skal skje nr vi kommer i ankomsthallen.
Da stirrer hun spent mot skyvedrene hver gang de pner seg.

Dessverre hadde Husfruen pdratt seg en begynnende influensa de dagene hun var i Norge,
s hun var ikke i veldig mye bedre form enn det jeg var nr hun kom tilbake til Spania.
Vi begynte skjnne at det kunne bli veldig aktuelt avlyse den tradisjonelle Nyttrsfeiringen p La Luna.

Siden formen ikke bedret seg for noen av oss de neste dagene tok vi til slutt den tunge avgjrelsen om at vi skulle holde oss i Casa Baste p nyttrsaften.
Trist, men slik er det av og til.
Sykdom er og blir sykdom.
Husfruen var ogs helt utkjrt, slapp og sliten i over en uke etter at hun kom tilbake til Spania

Min strste bekymring i alt dette var at det skulle ha vrt noe galt med julematen jeg serverte her p julaften.
Men heldigvis viste det seg at ingen av de andre gjestene var blitt syke tiltross for at de spiste det samme som meg.
Noe jeg er veldig glad for.
Jeg hadde ikke satt noe srlig pris p om gjestene mine ogs hadde blitt syke.
Det hadde jeg sett p som et stort nederlag for mitt ganske brukbare renome som kokk.
Heldigvis har jeg i hvertfall beholdt det.
Det tok 4 uker fr jeg var skikkelig i form igjen. Jeg vet ikke hva det var og det er vel heller ikke s farlig.
S lenge man til slutt blir bra.
Noen hyggelig avsluttning p det gamle ret, og inngang til det nye ret var det uansett ikke.

Gamle trofaste lesere vil kanskje huske at vi p en av turene vinteren 2012 mtte en gris nr vi gikk tur i Pedrera.
Min frste tanke var at dette var en villsvin-unge, og jeg ble noe bekymret for hvor langt unna moren var.


Cass mter grisen i Pedrera i 2012.

Grisen tuslet lykkelig p tur sammen med BorderTroppen, og vi kom til at det mest sannsynlig var en skalt minigris som hadde stukket av fra en av Fincaene som ligger rundt Pedrera.
Akkurat den dagen mtte vi heller ingen av de faste spanjolen som bor der opp, s vi fikk ikke snakket med noen om grisen.
Den ble med oss helt tilbake til bilen, og siden s vi ikke noe mer til den.
Vi spkte mye med dette i ettertid, og flere mente at vi burde tatt den med oss, og hatt den som husgris "innenfor" murene her i Manzana7.
Vi dpte den til og med og gav den navnet Syver under en uhytidlig sermoni p terrassen p La Luna.

De siste ukene har vi begynt g tur p et nytt omrde ved Pedrera.
Ikke s langt unna Casa Pedrera som er et aktivitetsenter der de ogs har masse ulike dyr.

P tur den 5. januar mtte vi Syver igjen.
Og man kan trygt si at den hadde vokst litt p disse rene.


Den var blitt enda tammere, og n var det til og med mulig kl litt p den. Med fornyde grynt som reaksjon.

S det er nok ganske s sikkert at Syver egentlig hrte til i Casa Pedrera helt fra starten.
Jeg kan jo selvsagt ikke garantere at det er samme grisen, men jeg er ganske sikker p det.
Pedrera er riktignok et stort omrde, men vi gr tur der hver eneste dag, og har sett den kun 2 ganger.
Jeg tror ikke at det er tilfeldig.
For n vet jeg i hvert fall helt sikkert at det ikke er noe Villsvin.
Mest sannsynlig er det et skalt hengebuk-svin, som rusler ls p Casa Pedrera og koser seg med gjestene,
eselene, fuglene og alle de andre dyrene de har der oppe.

Gode venner kjpte seg nytt hus her som de overtok 2 dager fr Nyttrsaften.
Uken etter ble vi invitert til hyggelig innvielsesfest med flere gode venner.


Utendrs hagefest 9. januar er ett av de godene man har her i Spania.

Huset var tidligere eid av en spansk byggmester, og er et av de flotteste husene jeg har sett her nede.
For meg personlig var det utrolig moro se en del av de lekre detaljene som var bygget inn i huset.
Selv om jeg har hatt leilighet i Spania siden 1999 har jeg ikke tidligere hatt anledning til se hvordan et spanskt hjem ser ut ut p innsiden fr n.
S dette synes jeg var skikkelig moro.
Selv om huset i utgangspunktet ser ganske ordinrt ut fra utsiden finner man en del lsninger som virkelig satte sitt srpreg p det.
Spesielt designmessig.
Det er tydelig at de tidligere spanske eierne bde har hatt relativt god rd, og ikke minst utrolig god smak.

Huset hadde ogs ganske stor hage, i hvert fall i forhold til de andre husene i nabolaget.
Og selvsagt var det privat svmmebasseng.


Skyvbart tak over svmmebassenget i treimitert aluminium er skikkelig lekkert.

I tillegg til bassenget var det ogs eget hus i hagen med 9 ulike trimapperater og Jacuzzi.
S det er helt klart at vre venner har ftt kjpt en flott og totalt komplett spansk feriebolig for bruk hele ret.
Jeg kan bare gratulere dem med nytt fantastisk hus, og vi ser frem til noen hyggelig stunder i rene fremover.

Som kjent er bde Husfruen og jeg lidenskaplige Lutefisk-elskere og jeg har tidligere skrevet om at vi i r fikk startet opp et lokallag av Norsk Kongelig Lutefisklag her nede p Costa Blanca-kysten.
Mine naboer her nede i Casa Baste siden 2001, Wiggo og Nora, har jeg snakket om invitere p privat Lutefisklag siden jeg ble kjent med dem.
Det har bare aldri passet.
Fr i 2010.
Da var de p besk i BorderHuset i Rde og vi hadde en meget hyggelig aften med god Lutefisk.
Siden den gang har vi vrt i Spania hele vinteren og de har ikke vrt i Spania under Lutefisk-sesongen her.
Fr jul i r, nr vi satte i gang med stiftelsen av lokallaget var de selvsagt i Norge, og kunne derfor heller ikke vre med p noen av de Lutefisk-kveldene som ble arrangert med det lokale Lutefisklaget.


Etter nyttr klaffet det med Lutefiskaften i Casa Baste sammen med Wiggo og Nora.

Jeg fikk lagt av 2 pakker med fantastisk fisk fra Br. Berg hos Scandigo i Torrevieja, og da hadde vi fisk som vi kunne servere nr vre gode venner kom ned en tur i midten av januar.
Dermed er Wiggo og Nora de eneste av vre venner hittil som har vrt p Lutefiskaften bde i BorderHuset i Rde og i Casa Baste her i Spania.
Det skal nok ikke bli s enkelt f organisert det for flere.
N skal det legges til at Husfruens mor, datter og barnebarn ogs har spiste lutefisk p begge steder.
Men det er familie, s det er ikke like spesielt og moro etter min mening.
Jeg hper at det vil passe slik at de begge blir faste gjester p fremtidige Lutefiskaftener her i Casa Baste.

Det er for tiden vinter her i Spania ogs.
Temperatur ned mot 8-9 grader p morgenen, og sjeldent over 18 p dagen.
Jeg har nevnt det fr, og jeg nevner det igjen.
N synes jeg det er skikkelig kaldt.

Nr jeg bodde i Norge hadde jeg ingen problemer med g med jeans og t-shirt nr det var 10-15 grader ute.
N er jeg tydeligvis blitt s avklimatisert at jeg tar p meg genser med lange armer nr det blir under 16 grader.
Varmepumpa har gtt konstant her siden fr jul, noe som gir en behagelig innetemperatur p 21 grader.
Det koster vi p oss, og det resulterer ogs i at flisene ikke er s kalde som de har tendens til bli inne.
N blir det hele dgnet varmet opp av lufta fra varmepumpa, s jeg har ingen problemer med g barbeint inne p flisgulvet.

Det eneste minuset n om dagen er at vi m vre litt spesielt oppmerksomme med pelsdottene nr vi gr tur.
Her i Spania har de noe som kalles Prosesjonslarver.
Det er noen ufyselige sm St. Hans-orm lignende skapninger som klekkes ut i Pinjetrrne (furutrrne) p denne tiden av ret.
I januar/februar/mars nr de er ferdig utklekket slipper de seg nedp bakken og danner lange lenker p opptil 3-4 meters lengde.
De tar faktisk tak i hallen p hverandre og flger lederen.
Derav navnet Prosesjonslarver.
Der graver de seg ned i bakken, og fortsetter p neste livssyklys.
Fr de etter hvert dukker opp som en kjedelig og nidtrist mll, som legger egg i nye Pinjetrr.


Slik ser et "bol" med prosesjonslarver ut i et Pinjetre.

Hadde disse larvene vrt ufarlig hadde det forsvidt vrt greit.
Problemet er at de inneholder store mengder maursyre, samt giftstoffet Thaumatopein,som gjr at mennesker faktisk br oppske lege hvis man kommer i kontakt med dem.
Denne giften kan ogs vre i restene av disse bolene i opptil et halvt rs tid og kan spres med vinden.

For hunder og katter kan de vre ddelige hvis det ikke gis motgift ganske raskt.
Det er heldigvis minimalt med Pinjetrr der vi gr tur i Pedrera s der er det sjeldent problemer.
De f gangene det regner, eller har regnet litt, blir det fort veldig slete der, og da gr vi tur i en park ikke s langt fra her vi bor.
Der er det dessverre en del Pinjetrr.

Tidligere i vinter har jeg fjernet en del slike bol, og kastet dem i spla etter trkket p, og knust dem fullstendig.
Det er dessverre tilnrmet umulig finne alle.
Siden dette er en park i en urbanisasjon som ikke ble utbygget, er heller ikke kommunen s veldig interessert i spryte for disse larvene.
Det til tross for at disse larvene faktisk blir sett p som den strste faren for Pinjeskogen i Spania etter skogbranner.
Fordelen er at man ikke risikerer kjeft eller problemer hvis man kjper seg en boks med spray og sprayer disse bolene nr man finner dem.
Jeg vurderer faktisk kjpe med meg et par bokser og spray de bolene jeg ser fr larvene blir for store.

Vi nrmer oss slutten for dette innlegget, jeg tror jeg har ftt oppsummert det meste n.
Jeg regner ogs med at min mest trofaste leser Bjrn har en halvtimes underholdning p flyet hjem til Harstad.
M jo muntre ham opp litt etterat det ikke ble det helt store resultatene under forrige ukes golfturnering i Marbella.

Til lrdag er det sesongens siste offisielle Lutefiskaften p La Luna i regi av Consulado Noruego CBS.
Der har det vrt stengt siden Nyttrsaften pga oppussing.
Utvidelse av kjkkenet, og nyrenoverte toaletter.
Forhpentligvis blir pning en av de nrmeste dagene, s vi gleder oss til se hvordan det har blitt.

Hasta luego amigos y amigas................

2 kommentarer

Elin Bjertnes

25.01.2015 kl.19:39

Har tidligere brukt mye av en helg, n litt av denne, jeg tror jeg er ajour n. Har kost meg med fortellingene bde fra Borderhuset og Casa Baste. Jeg har dels nikket gjenkjennende, og dels lrt noe nytt om livet i palmeland. Vi har eid hus p Los Altos siden sommeren 2012, tyd alle ferier i begge ender, men alltid mttet hjem til jobb.

Takk for at du deler. Plutselig sees vi, f.eks. P La Luna.

Hans Kr. Magnor

27.01.2015 kl.16:49

Elin Bjertnes: Hyggelig hre.
Vi er stor ett ikke p andre steder enn La Luna her p Las Mimosas.
Vi synes det er et utrolig flott milj der. Og masse hyggelige posistive mennesker der.
Vi har et par andre steder der vi spiser av og til, men det er litt lengre unna. Helt spanske steder med god og spennende mat.

Skriv en ny kommentar

hits